Egyéb

Anyanyelvápolók Szövetsége, Magyarország

aszfoto

Az Anyanyelvápolók Szövetsége…

…arra törekszik, hogy soraiba tömörítse mindazokat, akik felelősséget éreznek

anyanyelvünk jelen állapotáért, helyes és kulturált használatáért, jogának és közéleti

szerepének képviseletéért.

…a magyar nyelvművelés legszebb történelmi hagyományait folytatja, hiszen az a

felvilágosodás kora óta a magyar szellemi kulturális örökség meghatározó eleme.

…együttműködik azokkal a hazai és külföldi intézményekkel, szervezetekkel és

közösségekkel, amelyek tevékenységéhez az anyanyelvi és az igényes magatartás-kultúra

terjesztése kapcsolódhat.

…összehangolja az anyanyelvvel törődő közösségek, a nyelvvel hivatásszerűen

foglalkozók és az iránta elkötelezett önkéntesek munkáját.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége a Kultiválon anyanyelvi licitjátékot tart. Tárgyak helyett játékos nyelvi feladatok, valós pénz helyett virtuális zseton – ez címszavakban az anyanyelvi licitjáték, melyet több mint egy tucat éve talált ki Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke. A három egymással vetélkedő csapat 200-200 zsetonnal indul, melyeket 25, 5-ös csoportokra bontott kérdésre lehet felhasználni. A játék menete a valódi licitálásokhoz hasonlít: a kikiáltási árért először tartani lehet a tétet, majd emelni, vagyis egymásra licitálni a válaszadás lehetőségéért. Amelyik csoport végül is „elviszi” a kérdést és jól válaszol, az pontot kap és az adott számú zsetont levonják tőle. A feladatkörökben van két 1, két 2 és egy 3 pontos kérdés, így taktikázni sem árt, hogy melyik kérdésre költ a csapat több zsetont. A végén az összegyűjtött pontszámok összege dönt, kivéve pontazonosság esetén: ekkor az a csapat a nyertes, amelyiknek több zsetonja maradt.

St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, Vajdaság

stlonginus2

Egyesületünk 2005 augusztusában alakult, és ugyanezen év októberétől bejegyzett civil

szervezetként tevékenykedik. Fő profilja a középkori magyar katonai hagyományőrzés és

kultúra ápolása, valamint továbbadása. Céljaink közé tartozik a magyar középkori kultúra,

a XIV. század ruházatának, fegyverzetének és viselkedésének megelevenítése.

Bemutatóinkkal várjátékokon, iskola- és városnapokon, valamint fesztiválokon veszünk

részt.

Eme programok 30–45 percesek, történelmi ismertetővel, zenei aláfestéssel rekonstruálják

a középkori gyalogos harcmodort, illetve a tábori életet. Gyalogos íjászatot, dobófegyveres

távolsági harcot, valamint párharcok által a közelharci fegyvereket mutatjuk be a

nagyérdeműnek. Emellett vállalunk külön íjászbemutatót, középkori táncbemutatót és

történelmi előadásokat az általunk rekonstruált korról.

Bővebben az Egyesületről saját honlapjukon illetve Facebook oldalukon olvashatnak.

A csapat összetétele a következő:

Nagy Abonyi Péter – Az egyesület elnöke és kapitánya. Szakmáját tekintve ács, jelenleg a

vendéglátóiparban dolgozik.

Nagy Abonyi Boglárka – Az egyesület alelnöke, főudvarhölgy. Matektanárnő.

Nagy Abonyi Péter – Vicekapitány. Civilben digitalizáló technikus a VMMI-ben

Dukai Anikó – Udvarhölgy és építészmérnök

Nagy Abonyi Szabolcs – Főhadnagy, aki szintén digitalizáló technikusként ténykedik a

VMMI-ben.

Fendrik Ferenc – Hadnagy, szakmáját tekintve állategészségügyi technikus.

Gubik Tünde – Udvarhölgy, az Újvidéki Egyetem Természettudományi és Matematikai

Karának diákja

Mucsi Bence – Zsoldos, és zsenge koránál fogva tanuló

Korzo Egyesület, Erdély

weblapra

A Korzo Egyesületet Imecs-Magdó Eszter (elnök), Veress Boglárka (alelnök) és Gál Zsófia (titkár) alapították 2014 telén azzal a céllal, hogy hazai kulturális örökségeink értékeit feldolgozza, bemutassa, és innovatív, interaktív módszereken alapuló programok szervezésével a legszélesebb közönség számára elérhetővé tegye. A csapat két taggal bővült Barazsuly Viktória Adrienn és Újvári Dorottya csatlakozásával.

Csapatunk

Egyesületi tagok: Barazsuly Viktória Adrienn, Gál Zsófia, Imecs-Magdó Eszter, Újvári Dorottya, Veress Boglárka

Szakmai konzulensek: Fazakas László, Fodor János, Zágoni Bálint

Tevékenységeink

A Korzo Egyesület az élményközpontú ismeretátadás jegyében interaktív, tematikus városnéző sétákat és múzeumpedagógiai tevékenységeket szervez. Kezdeményezésünk a város épített örökségén túl annak alternatív, személyes oldalával is foglalkozik.

A Korzo Egyesület sétái a Kultivál Fesztivál keretén belül, 2015. augusztus 14–16 között:

  • A király (ál)ruhái: Mátyás-kultusz Kolozsváron. aug. 14., 17:00 óra, Találkozási pont: A Bánffy-palota előtt. Időtartam: 1,5 óra. A sétát vezeti: Barazsuly Viktória Adrienn, Újvári Dorottya.

Kolozsvár neve hallatán sokak számára Mátyás király jut eszébe. A város soha nem feledkezett meg híres szülöttjéről, de az évszázadok során emlékezete hol erőteljesebben, hol pedig gyengébben nyilvánult meg. A Hunyadiak hollójával díszített reneszánsz polgárház, a Kolozsváron játszódó Mátyás-mesék, emléktáblák, Fadrusz híres szoborcsoportja – mind olyan emlékek, amelyek a humanista király kolozsvári kultuszáról tanúskodnak. Tematikus sétánkon ennek alakulását mutatjuk be 16. századtól napjainkig.

  • Acélabroncs, bricsesznadrág: a mulató város ükapáink korában. 2015. aug. 15., 12 óra. Találkozási pont: Bánffy-palota előtt. Időtartam: 1,5 – 2 óra. A sétát vezeti: Barazsuly Viktória Adrienn, Újvári Dorottya.

Ükapáink kora óta sok minden megváltozott, de a szórakozásra való kedvet átörököltük. Tematikus sétánkon felelevenítjük, hogy milyen szórakozási lehetőségek közül válogathatott a 19. század kolozsvári lakossága – az arisztokratáktól a polgárokig. Minden évben, a farsangi időszakban több tucat bált rendeztek városunkban, amelyek közösségformáló és összetartó ereje igen fontos volt. Ezek bemutatásán kívül az is kiderül majd, hogy a „saison morte” időszakát hogyan töltötték, valamint nem fog elmaradni a korabeli kávéházi életbe való bepillantás sem. Szakmai konzulens: Fazakas László történész.

Kaposmérői közösség (Leleményes hőseink projektből)

Leleményes hőseink

A Kaposmérői közösségen keresztül szeretnénk bemutatni a Nemzeti Művelődési Intézet Leleményes Hőseink programját. Eme ifjúsági mintaprogram példaként szolgálhat  bármely Kárpát-medencei közösségszervező intézménynek, szervezetnek. A program a helyi értékek megismerésére, az ifjúsági korosztály aktivizálására alkalmas. Versenyt hirdettünk, kérve a fiatalokat, hogy keressenek településükön kiemelkedő életutat bejárt személyeket. Példáiktól inspirálódva közösen dolgozzanak ki projektötletet, hogy mivel szeretnének-tudnak Ők hozzájárulni településük közösségének fejlődéséhez, mi az amit Ők a mai korban kihívásnak-lehetőségnek tekintenek. A legjobb pályamunkákat jutalmaztuk: projektmenedzsment képzésre hívtuk a csoportokat, illetve az országon belül „látóutakat” szerveztünk, hogy a helyszínen ismerkedhessenek meg sikeres ifjúsági kezdeményezésekkel, ötleteket kaphassanak a szervezésük mikéntjéről. A kaposmérői csoport saját videóban mutatta be eme teljes folyamatot, ezért esett rájuk választásunk. Kisfilmjüket Kolozsváron is bemutatják.

Békéscsabai közösség (Tekergők)

TotkomlosBozsi-1_500

 Ha érdekel a fotózás, videózás, a Tekergők lelkes csapatának műhelyében kipróbálhatod!

Amit biztosítunk:

Fényképezőgép

Kamera

Vágóprogram filmkészítéshez

Tapasztalatok, élmények megosztása

Lelkes csapat

Jó hangulat

Próbáld ki magad, rögzítsd a Kultivál eseményeit, készíts interjúkat a résztvevőkkel.

A Tekergők – Ifjúsági közösségek kerekek és értékek mentén című program a Nemzeti Művelődési Intézet egyik legsikeresebb ifjúsági programja, mely az idei évben már másodszor bizonyított. A projektet először tavaly valósítottuk meg, amikor két nap alatt négy települést jártak be kerékpárral a fiatalok. Idén, július 21-25. között, öt nap alatt négy településen, Tótkomlóson, Kaszaperen, Pusztaföldváron és Nagybánhegyesen biciklizett 15 gyerek és az őket kísérő önkéntesek, illetve közösségi munkások. Olyan gyerekeket választottunk a települések ajánlása alapján, akik aktívak, tettre készek, a fotózás, videózás, média iránt érdeklődnek, helyi értékek iránt nyitottak.
A közösségfejlesztés mellett értékfeltáró munka is zajlott a tábor ideje alatt. Ennek eredményeként egy hosszabb és egy rövidebb film is készült. A forgatási napokon közösen kelt útra a csapat és vette sorra a települések értékeit, majd közösen vágták és dolgozták fel a nyersanyagokat. Az út során felkeresték a település, térség természeti- és épített környezeti, tárgyi, szellemi értékeit, melyeket rögzítettek: interjúkat készítettek, videóztak, fotóztak. A fiatalok visszatérve településeikre a helyi értékeket népszerűsítő programokat valósítanak majd meg, ahol beszámolnak a program során szerzett élményeikről, s bemutatják az elkészített filmet, amely várhatóan a bevont fiatalokat is közelebb hozza saját településük és térségük értékeihez.