Zene

Gitar East Egyesület, Erdély

gyuri

A Gitár East Egyesület hivatalos megalakulási éve 2011,  de egyesületünk tagjai  már az 1990-es évek  elejétől aktívan tevékenykednek a kolozsvári zenei életben. Az elmúlt évek  folyamán egyesületünk fő programja a kéthetenkénti rendszerességgel megrendezésre kerülő Gitárest – az Igazi, amelyen a ’60-as, ’70-es évek  magyar számaitól elkezdve a jelenlegi slágerekig minden zenei stílusból, korszakból és irányzatból szemezgetünk. A Gitárestek nagy  népszerűségnek örvendenek, sikerük 2002  óta  töretlen a kolozsvári fiatalság körében. A Gitárestek mellett több gyermek- és ifjúsági rendezvényen, táborokban, találkozókon is felléptünk, valamint az Alteregó Csoporttal közösen szervezett, Rockkavalkád elnevezésű rendezvénysorozat keretében lehetőséget biztosítottunk tehetséges amatőr zenekaroknak a Kolozsváron, mint Erdély legnagyobb közönségét biztosító városában való fellépésre is. Programjainkon átlagosan 200-300 fő között mozgó közönséget tudtunk megszólítani. Együttesünk zenei minőségét tagjaink tapasztalata biztosítja; elnökünk, Miklós György majdnem két évtizeden keresztül volt a Knock Out zenekar basszusgitárosa, de tagjaink között akad tapasztalt DJ valamint népdalénekes is.

Szederinda Hagyományőrző Citeraegyüttes, Erdély

DSCN5656

A Szederinda Hagyományőrző citeracsoport 2006-ban alakult a szilágysomlyói Báthory István Alapítvány Játékkuckó csoportjának tagjaiból.  Hagyományőrzéssel alapszinten már azelőtt is foglalkoztunk a Játékkuckó keretein belül, a Szederinda megalakulásával azonban mintegy szakmai csoportot hoztunk létre a népdal, népzene, a citerajáték és nem utolsó sorban a népi hagyományokon alapuló szerepjátékok bemutatására. Ugyanakkor a csoport egyházi zenét is játszik, számos alkalommal szolgált már templomokban.

A Szímői Rozmaring-ág Citera együttes, Felvidék

rozmaring_ag

A Rozmaring-ág Citera együttes a Felvidéki Szímő község Csemadok Alapszervezet csoportjaként jött el a találkozóra. 2009-ben alakult és tagjai azóta rendszeresen továbbképzik magukat a Szlovákiai Kulturális Intézet Népzenei táborában. Negyedig éve felnőtt énekesekkel közösen alkotják a citera és népdalkört. Az együtténeklés és zenélés két CD és DVD lemezen is hallható. A Csemadok kulturális szervezet támogatásával több anyaországi Budapesti, Győri, Tabi, Szőnyi, Mosonszolnoki, Banai, Szűcsi, Komáromi, és a felvidéki Bíbor piros rózsa, Tavaszi szél, Rozmaringok és Citerások országos találkozója, Szímői Vág-menti Találkozó rendezvényeknek voltak a résztvevői. Rendszeresen szerepelnek a Bécsi Szent István napon, és három alkalommal sikerrel méretették meg magukat Egerben a Ködellik a Mátra Népzenei Fesztiválon, ahol legutóbb arany minősítést szereztek. A csoport tagjairól elmondható, hogy mind fiatalok és a kulturális élet különböző területein fejtenek ki tevékenységet. Ketten sikeresek a vers és prózamondásban, sőt a színjátszásban is, hiszen egyikük az idén elnyerte a Komáromi Jókai napok legjobb színészi tehetségének járó Ferenczy Anna díjat. Van köztük, ki a képzőművészet vagy a táncművészet területén villogtatja tehetségét és olyan is, aki a karatézásban ér el szép eredményeket. Abból a faluból jöttek, ahol a neves fizikus és feltaláló Jedlik Ányos született, akinek nevéhez fűződik a dinamó, elektromotor, szikvíz és számos fizikai találmány, felfedezés. Rendszeresen részt vesznek a tudós tiszteletére évente megrendezett Jedlik Ányos Természettudományi vetélkedőn, és a róla elnevezett, a község által szervezett Fröccsnapok műsorában és cserkészként is ápolják hagyatékát. Fellépésükkel gazdagítják a falu fiatalon elhunyt írójáról elnevezett Kantár Csaba Ifjúsági Irodalmi és Művészeti Díjátadó ünnepséget, és tisztelegnek emlékének, valamint ott vannak azokon a megemlékezéseken is, amelyeket nemzeti ünnepnapjaink alkalmából rendszeresen megrendez a Csemadok helyi Alapszervezete.

Egy Pohár Citrom zenekar, Felvidék

egypoharcitrom2

Az Egy Pohár Citrom zenekar 2014 januárjában alakult Párkányban. Bizonyára sokak érdeklődését felkelti egy ilyen szokatlan név. S hogy honnan ered? Ezen morfondírozzon el mindenki saját maga! Az Egy Pohár Citrom-projekt apropója a szlovákiai Tompa Mihály-szavalóverseny volt, ahol különdíjat és dobogós helyet is nyert az együttes. Az azóta eltelt egy év alatt a kicsit átszerveződött formáció már nem verseket zenésít meg, hanem saját dalokkal foglalkozik. Az együttes énekese Janszo Orsi, tov. tagok: Viola Kristóf – zongora, Pásztor Ádám – gitár, Szebellai Dániel – klarinét, Štrbík Adrián – gitár, Takács Károly – dob. Többször felléptek már helyi rendezvényeken, nyáron, karácsonyi vásárokon, falunapokon, több lehetőséget kaptak, hogy bemutatkozzanak Esztergomban is. Nagy lehetőség volt számukra, hogy idén részt vehettek a felvidéki Gombaszögi Nyári Tábor II. Szlovákiai Magyar Dal Napján, Krasznahorkaváralján, ahová 11 zenekar közül szakmai zsűri választotta be őket. A zenekar egyedi stílusa biztos csemege mindenki számára.

Góra Zoltán és Gardenö Klaudia, Felvidék

gardeno-gora

Hosszú volt az egymáshoz vezető utunk, mind zeneileg, mind a magánéletben. Hogy külön lehet-e választani a kettőt? Még mi sem tudjuk igazán. 2010 nyarán kezdtünk együttműködni, duóként. Mivel mindkettőnk szívügye a jazz, standerdeket dolgoztunk fel. Majd csatlakoztak hozzánk barátaink is, és quartettként is működni kezdtünk. A műfaj még mindig jazz… 2014-ben ismét ketten elkezdtünk verseket megzenésíteni.Az első verseny, amelyen megmérettettünk a Tompa Mihály Országos Vers és Prózamondó Verseny volt, Rimaszombatban. Itt 2. helyet kapott József Attila: Harmatocska c. szerzeményének megzenésítése.Ezt követően részt vettünk a Zentai Énekelt Versek Fesztiválján, ahol szintén különdíjat kaptunk.Azóta amikor alkalmunk van együtt zenélni, újra a zenekar dominál.Egy valami még mindig nem változott. Még mindig a jazz-zel próbálunk ismerkedni.

Hadik Mihály Band, Muravidék

Hadik Mihály Band

A Hadik Mihály Band lendvai fiatalokból alakult 2010-ben, Mariborban. Cojhter Luka (gitár) és Gyurkač Patrick (nagybőgő) már előtte is együtt zenéltek, míg Koša Péter (hegedű) az említett éven csatlakozott a zenekarhoz. 2013-ban Novak Filippel (dob) bővült a zenekar. Zenei horizontuk eléggé szerteágazó. Stílusuk meghatározó eleme a „gipsy jazz”, amibe az idők során többek között blues-os és népies elemek is keveredtek. A zenekar összetétele stabil és flexibilis egyszerre, több külföldi zenésszel működtek már együtt. A legtöbbet Szlovénia szerte koncerteznek, de eljutottuk már Magyarországra, Felvidékre, Horvátországba és Ausztriába. A koncertek ellenére sem mondanak le az utcazenéről, amely számukra a legkötetlenebb zenei élvezetet nyújtja. Sajátos stílusukban nem a hibátlanra, a begyakorolt számok tökéletes kivitelezésére törekednek, inkább az improvizációs készségekre és pillanatnyi hangulatukra hagyatkoznak.

Facebook oldaluk megtekinthető itt, Youtube csatornájuk itt és itt.