Erdély

Erdély (románul Transilvania vagy Ardeal, németül Siebenbürgen) földrajzi-történeti-politikai alakulat Közép-Európában, a Kárpát-medence keleti részén, a mai Románia területén. Ma már csak történelmi hagyományai és sajátos kultúrája miatt tekinthető önállónak.

Az Erdély vagy jelenkori Erdély elnevezés alatt ma többnyire Románia egész nyugati részét értjük, de nem mint egységes tartományt, hanem csak mint 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Közép-Erdélyt (a történelmi Erdélyt), a Partiumot, a Bánság keleti, nagyobb részét és a Székelyföldet.

Erdély 103 093 négyzetkilométernyi területén jelenleg több, mint 7 700 000 fő él, ebből a magyarság részaránya 1 224 000 fő. A magyar lakosság több, mint fele – már csak a terület nagyságából adódóan is – abszolút szórványban él, és csak mintegy 500 000 fő él tömbben, a Székelyföld területén. A terület méretei és a kis létszám ellenére azonban az erdélyi magyarság igen aktív, úgy kultúrája és hagyományai őrzésében, mint az új ötletek létrehozásában.