Muravidék

A Trianonban elcsatolt Zala és Vas megyei területeket nevezik Muravidéknek az ott élő magyarok, akik ma már hatezren sincsenek. Ez egy kb. 10km széles és 50km hosszú határmenti sáv aprófalvas településeit jelenti, melyeknek központja Lendva, a régi Alsólendva.

A kultúrtörténeti örökség fényes, és a jövőre vonatkozóan is vannak biztató jelek. 1573-ban az alsólendvai Bánffyak könyvnyomdát működtettek a várukban. A mai Szlovénia területén, Lendván volt az első nyomda. Alsólendván született Zala György szobrász, akinek fő műve a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű. A Muravidéken magukat magyarnak vallók döntő része katolikus, de vannak evangélikusok és reformátusok is, sőt növekvő arányban ateisták is.

A vidék szimbólumának számító gólya egyre kevesebb gyermeket hoz az itt élőknek. Gasztronómiai jellegzetességek: a tökmagolaj, a dödölle, a gibanica, a hajdinakása, a bujtarépa leves, stb. Legértékesebb népdala az Áti mennék a Murán kezdetű.

A muravidéki magyarság intézményei között található a Népújság hetilap, a Muravidéki Magyar Rádió és Hidak Tv-szerkesztőség, a magyar nemzeti önkormányzati szervezetek, a külön státusú parlamenti képviselő, a kétnyelvűnek nevezett oktatási intézmények, s végül, de nem utolsó sorban a

MAGYAR NEMZETISÉGI MŰVELŐDÉSI INTÉZET, röviden: MNMI.

Helyszíne Lendván a Fő utca 32-ben található ún. Bánffy Központ. Összesen kilenc személy van állandó munkaviszonyban: a kávézót működtető Farics Dorisz és Horvát Damján, a könyvesboltos Simon Móni, a titkárnő Bogatec Gomzi Brigita, a népművelő Bacsi Zsuzsanna, Štiblar Gönc Renata, Vida Simona és Patyi Zoltán, valamint az igazgató Kepe Kocon Lili. Ezt a keret lehetőség szerint egy-két közhasznú munkatárssal is bővülhet.

Az intézmény feladata a szlovéniai magyarság kulturális, társadalmi életének megszervezése és részbeni finanszírozása. Ehhez a forrásokat nagyobb részt a szlovén költségvetésből, kisebb részben a magyarországi költségvetésből, azaz pályázatokból lehet biztosítani.

Az MNMI néhány tevékenységi területe: műkedvelő csoportok (népdalkörök, néptánccsoportok, népzenei csoportok, színjátszók, kézimunkázók, stb.), nemzeti ünnepek és nagy rendezvények, színházi bérletes előadások, iskolai vetélkedők, táborok, idegenforgalmi szolgáltatások, testvértelepülési kapcsolatok, Kárpát-medencei találkozók, könyvkiadás, stb.